Kızlar ben bu tarifi soframız programını izlerken gördüm. Antepli bir bayan yaptı. Çok nefis duruyodu denemek istedim ve gerçekten güzel bir tatlı olduğuna karar verdim.Hatta sütlaçsız sadece zerdesinin de çok güzel olduğuna söyleyebilirim. Denemeye değer bir lezzet.
MALZEMELER:
ZERDE İÇİN:
Öncelikle sütlacı yapmanız gerekiyor hatta sütlacını 1 gün önceden yaparsanız çok daha iyi olacaktır.Bunun için sütü ve pirinci bir tencereye alıp pirinçler açılana kadar pişiriyoruz. Şekeri ilave edip 5 dk. daha pişiriyoruz ve kaseleri yarıya kadar sütlaçla doldurup dolapta soğutuyoruz. Zerde içinse öncelikle haspiri bir çay bardağına alıp üzerine sıcak su ile doldurup bekletiyoruz ki haspir rengini versin.Yine bir tencereye suyu ve pirinci ve 4 fincan şekerin 2 fincanını ilave edip pirinçler açılana kadar pişiriyoruz.Daha önceden suda beklettiğimiz kuş üzümlerini, kalan 2 fincan şekeri ve rengini suya vermiş olan haspiri süzgeç yardımıyla süzüp ilave ediyoruz. Eğer isterseniz içine fıstık veya cevizde ilave edebilirsiniz. Zerde koyu bir kıvam alınca altını kapatıyoruz ve son olarak gül suyumuzu ilave diyoruz. Zerdenin biraz soğuması için bekliyoruz. Önceden dolapta soğuttuğumuz ve kaselerin yarısına kadar doldurmuş olduğumuz sütlaçların üzerini zerde ile kaplayıp tekrardan dolapta soğutuyoruz.
PÜF NOKTASI: Sütlacın şekerinin az olma nedeni zerdenin oldukça tatlı olmasındandır.Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise sütlacın zerde ile karışmadan durmasıdır. Bunun içinde sütlacın dolapta en az 2-3 saat kalıp biraz katılaşması gerekmektedir. Hatta sütlacını bir gün önceden yaparsanız daha verimli sonuç alacaksınız. Şimdiden afiyet olsun kızlarrr...:)))
MALZEMELER:
ZERDE İÇİN:
- 14 fincan su
- 1 fincan pirinç
- 4 fincan toz şeker
- Yarım su bardağı kuş üzümü
- Tane fıstık
- 2 yemek kaşığı gül suyu
- 2 yemek kaşığı haspir(safran)
- 1 kg süt
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 fincan pirinç
Öncelikle sütlacı yapmanız gerekiyor hatta sütlacını 1 gün önceden yaparsanız çok daha iyi olacaktır.Bunun için sütü ve pirinci bir tencereye alıp pirinçler açılana kadar pişiriyoruz. Şekeri ilave edip 5 dk. daha pişiriyoruz ve kaseleri yarıya kadar sütlaçla doldurup dolapta soğutuyoruz. Zerde içinse öncelikle haspiri bir çay bardağına alıp üzerine sıcak su ile doldurup bekletiyoruz ki haspir rengini versin.Yine bir tencereye suyu ve pirinci ve 4 fincan şekerin 2 fincanını ilave edip pirinçler açılana kadar pişiriyoruz.Daha önceden suda beklettiğimiz kuş üzümlerini, kalan 2 fincan şekeri ve rengini suya vermiş olan haspiri süzgeç yardımıyla süzüp ilave ediyoruz. Eğer isterseniz içine fıstık veya cevizde ilave edebilirsiniz. Zerde koyu bir kıvam alınca altını kapatıyoruz ve son olarak gül suyumuzu ilave diyoruz. Zerdenin biraz soğuması için bekliyoruz. Önceden dolapta soğuttuğumuz ve kaselerin yarısına kadar doldurmuş olduğumuz sütlaçların üzerini zerde ile kaplayıp tekrardan dolapta soğutuyoruz.
PÜF NOKTASI: Sütlacın şekerinin az olma nedeni zerdenin oldukça tatlı olmasındandır.Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise sütlacın zerde ile karışmadan durmasıdır. Bunun içinde sütlacın dolapta en az 2-3 saat kalıp biraz katılaşması gerekmektedir. Hatta sütlacını bir gün önceden yaparsanız daha verimli sonuç alacaksınız. Şimdiden afiyet olsun kızlarrr...:)))
0 yorum:
Yorum Gönder